Web sitemize hoşgeldiniz, 02 Ekim 2023
Eğitimliyiz
Anasayfa » Özel Eğitim » Öğrenme Güçlüğü ve Bozuklukları

Öğrenme Güçlüğü ve Bozuklukları

REKLAM ALANI
Öğrenme Güçlüğü ve Bozuklukları

Çocuğunuz okulla mücadele mi ediyor? Yüksek sesli okuma, bir deneme yazma veya matematik problemiyle uğraşmaktan korkuyor mu? Her çocuğun zaman zaman ev ödevlerinde sıkıntı çekmesine karşın, belli bir öğrenme alanı sürekli olarak sorunlu ise, bir öğrenme bozukluğuna işaret olabilir. Çocuğunuzun karşılaştığı engelleri, problemleri öğrenerek, çocuğunuzun sınıf zorluklarının üstesinden gelmesi ve hayatta başarılı olması için doğru yardımı almasını sağlayabilirsiniz.

Öğrenme Güçlüğü Nedir?


Öğrenme güçlüğü veya öğrenme bozuklukları, çok çeşitli öğrenme problemleri için bir şemsiye terimdir. Öğrenme güçlüğü, zeka veya motivasyonla ilgili bir problem değildir. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar tembel ya da aptal değildir. Aslında, herkes kadar akıllıdır. Onların beyinleri basitçe farklı şekilde çalışmaktadır. Bu fark, bilgiyi nasıl aldıklarını ve işlediklerini etkiler.

Basitçe söylemek gerekirse, öğrenme güçlüğü olan çocuklar ve yetişkinler, farklı şeyleri görür, duyar ve anlar. Bu yeni bilgi ve becerilerin öğrenilmesi ve kullanılmasını sağlamakla ilgili sorunlara yol açabilir. En yaygın öğrenme engelleri türleri okuma, yazma, matematik, akıl yürütme, dinleme ve konuşma ile ilgili problemleri içerir.

Öğrenme güçlüğü olan çocuklar başarılı olabilirler.

Çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olması olasılığıyla yüzleşmek zor olabilir. Hiçbir ebeveyn çocuklarının acı çekmesini istemez. Öğrenme bozukluğunun çocuğunuzun geleceği için ne anlama geldiğini merak edebilir veya çocuğunuzun okulda nasıl yapacağını düşünerek endişelenebilirsiniz. Belki de çocuğunuzun öğrenme problemlerine dikkat çekerek “yavaş, tembel” etiketli olabileceğini veya daha az zorlayıcı bir sınıfa atılabileceğini düşünebilirsiniz.

Ancak hatırlanması gereken önemli şey, öğrenme güçlüğü olan çocukların çoğunun herkes kadar akıllı olmasıdır. Sadece kendi özgün öğrenme tarzlarına göre şekillendirilmiş yollarla öğretilmeleri gerekir. Genel olarak öğrenme güçlükleri ve özellikle çocuğunuzun öğrenme güçlükleri hakkında daha fazla şey öğrenerek, okulda ve ötesindeki başarıların önünü açmaya yardımcı olabilirsiniz.

Öğrenme Güçlüğü ve Bozukluklarının Belirtileri ve İşaretleri


Endişeleniyorsanız, beklemeyin!

Çocuğunuzun öğrenme zorluklarının özel yardım gerektirebileceğinden şüpheleniyorsanız, lütfen destek aramakta gecikmeyin. Ne kadar erken hareket ederseniz, çocuğunuzun tam potansiyeline ulaşma şansı o kadar iyi olur.

Öğrenme güçlükleri bir çocuktan diğerine çok farklı alanlarda gözükmektedir. Bir çocuk okuma ve yazma alanında güçlük çekerken, diğeri kitapları sever ama matematiği anlayamaz. Başka bir çocuk başkalarının söylediklerini veya yüksek sesle iletişim kurdukları iletişimi anlamakta zorluk çekebilir. Sorunlar çok farklıdır, ama hepsi öğrenme bozukluğudur.

Öğrenme güçlüğünü tanımlamak her zaman kolay değildir. Geniş varyasyonlardan dolayı, bir sorunun kanıtı olarak bakabileceğiniz tek bir semptom veya profil yoktur. Bununla birlikte, bazı uyarı işaretleri farklı yaşlarda diğerlerinden daha yaygındır. Ne olduklarının farkındaysanız, erken yaşta bir öğrenme bozukluğunu yakalayabilir ve çocuğunuza uzman yardımı almak için hızlı bir şekilde adımlar atabilirsiniz.

Aşağıdaki kontrol listesi, öğrenme bozuklukları için bazı ortak kırmızı bayrakları listeler. Öğrenme güçlüğü olmayan çocukların, çeşitli zamanlarda bu zorluklardan bazılarını yaşayabileceğini unutmayın. Endişe etme zamanı, çocuğunuzun belirli becerilere hakim olma becerisinde tutarlı bir eşitsizliğin olduğu zamandır.

Okul Öncesi Çağında Öğrenme Güçlüğünün İşaret ve Belirtileri

  • Kelimeleri telaffuz etmede problem
  • Doğru kelimeyi bulmakta zorlanma
  • Konuşma ritminde bozukluk
  • Alfabeyi, sayıları, renkleri, şekilleri, haftanın günlerini öğrenirken sorun yaşama
  • Talimatları veya öğrenme rutinlerini takip etme zorluğu
  • Boya kalemlerini ve makasları kontrol etme veya sınırlı alanı boyamada zorluk yaşama
  • Düğmeleri, fermuarları, çıtçıtları, ayakkabı bağlamayı öğrenmede yaşanan zorluk

5-9 Yaş Aralığında Öğrenme Güçlüğünün İşaret ve Belirtileri

  • Harfler ve sesler arasındaki bağlantıyı öğrenirken sorun
  • Kelime oluşturmak için sesleri birleştirmede sorun yaşama
  • Okurken temel kelimeleri karıştırma
  • Yeni beceriler öğrenmek için akranlarından yavaş olma
  • Sürekli olarak sözcükleri yanlış yazma ve sık hata yapma
  • Temel matematik kavramlarını öğrenmede sorun
  • Zaman söylemek ve dizileri hatırlamakta zorluk

10-13 Yaş Aralığında Öğrenme Güçlüğünün İşaret ve Belirtileri

  • Okuduğunu anlama veya matematik becerileri ile ilgili zorluk
  • Açık uçlu test soruları ve kelime problemleri ile ilgili problem
  • Okuma ve yazmayı sevmeme; sesli okumadan kaçınır
  • Kötü el yazısı
  • Kötü örgütsel beceriler (yatak odası, ev ödevi, masa karışık ve dağınık)
  • Sınıf içi tartışmaları takip etme ve düşünceleri yüksek sesle ifade etmede zorluk

Gelişimsel dönüm noktalarına dikkat etmek, öğrenme bozukluklarını belirlemenize yardımcı olabilir.

Küçük çocuklar ve okul öncesi çocuklar için normal gelişim aşamalarına dikkat etmek çok önemlidir. Gelişimsel farklılıkların erken saptanması, öğrenme bozukluğunun erken bir işareti olabilir ve erken tespit edilen problemlerin düzeltilmesi daha kolay olabilir.

Gelişimsel bir gecikme, çocuğunuz büyüyünce bir öğrenme yetersizliğinin belirtisi olarak düşünülemez, ancak çocuğunuz küçükken bunu fark ederseniz, erken müdahale edebilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarından daha iyi tanırsınız, bu yüzden bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, bir değerlendirme almak için gecikmeyin. Ayrıca çocuk doktorunuza gelişim tablosu için de başvurabilirsiniz.

Not : Help Guide internet sitesinden dilimize çevrilmiştir.

Etiketler:

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz