Web sitemize hoşgeldiniz, 02 Ekim 2023
Eğitimliyiz
Anasayfa » Özel Eğitim » Göz Temasından Kaçınma – Otizm Belirtileri

Göz Temasından Kaçınma – Otizm Belirtileri

REKLAM ALANI
Göz Temasından Kaçınma – Otizm Belirtileri

Göz temasından kaçınma otizm belirtileri arasında en sık rastlanan davranışlardan birisidir. Göz teması, çocuğun kendisine bakan kişinin gözlerine bakmaya devam etmesidir. Göz teması çok önemlidir çünkü ortak dikkatin  temel taşıdır. Otizmli bireylerin neden göz temasından kaçındıkları hala araştırılmaktadır. Göz temasıyla ilgilenmediklerinden mi, yoksa bunu rahatsız edici bulduklarından mı kaçındıkları henüz net olarak bilinmemekte.

Yapılan araştırmalarda, otizm teşhisi konulmamış 38 çocuğa, bilişsel dil veya hareket anlamında gecikmeler gözüken 22 çocuğa ve otizm teşhisi konulmuş 26 çocuğa bir dizi videolar izletildi. 2 yaşında olan bu çocuklar videoları izlerken, göz takip teknolojisi kullanılarak çocukların göz hareketleri kayıt altına alındı. Videoda ilk olarak bir çan sesi ile birlikte çocukların dikkatini çekiyor ve ekranda mavi ve beyaz halkalar gösteriliyor. Ardından halkanın yerinde bir kadın çocuğun ilgisini çekecek şekilde konuşmaya başlıyor. Halka ekran üzerinde bazen konuşma yapan kadının gözlerini bazen ise ekrandaki diğer oyuncak ve benzeri nesnelerin çevresini kaplayacak şekilde hareket ettiriliyor. Sonuç olarak elde edilen veriye göre otizmli çocuklar halka konuşma yapan kadının gözlerine yönlendirdiğinde bakmaktan çekinmiyorlar. Bu da bize otizmli çocuklar için göz temasının rahatsız edici olmadığını açıklamaktadır.

Videonun sonuçlarına göre otizmli çocuklar normal gelişim gösteren çocuklara oranla, konuşma yapan kadının gözlerine daha kısa süre bakma eğilimi göstermektedirler. Konuşmacı kadın duygusal konuşmalar yaptığında normal gelişim gösteren çocuklar gözlerine daha uzun süre bakarken, otizmli çocuklar duygusal konuşmalar yapıldığında herhangi bir değişiklik göstermemekteydi.

Otizm spektrum bozukluğu olan insanlar, genellikle sosyal etkileşimde zorluk çekerler ve göz teması kurmak da bu zorlukların bir parçası olabilir. Göz teması, insanlar arasında önemli bir sosyal sinyaldir ve birçok kişi için doğal bir şekilde gerçekleşirken, otizm spektrum bozukluğu olan kişiler için daha zor olabilir.

Bazı otizmli insanlar, göz teması kurmaktan kaçınabilirler çünkü gözlerin bakışlarından kaynaklanan duygusal yoğunluğu işleme zorluğu yaşayabilirler. Ayrıca, göz teması kurmanın kişisel bir alanı ihlal ettiğini düşünebilirler ve bu nedenle rahatsızlık duyabilirler. Diğerleri ise göz teması kurmak yerine, diğer sosyal ipuçlarına odaklanmayı tercih edebilirler.

Otizmli insanlar, genel olarak bireysel farklılıklar gösterirler ve her bir kişinin sosyal etkileşim becerileri farklıdır. Bu nedenle, bazı otizmli insanlar göz teması kurabilirken, diğerleri bunu yapmaktan kaçınabilirler. Ancak, terapiler ve eğitimlerle sosyal becerilerini geliştirebilirler ve göz teması kurmak gibi sosyal etkileşimlerde daha rahat hale gelebilirler.

Etiketler:

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz