Çocuğu Tanıma Yöntemi Olarak Resim
- Özel Eğitim
- 1 Nisan 2023
- Yorum yaz
- 348 kez görüntülendi

Çocuklar, resim çizerken hayal dünyalarını yansıtırlar. Ve genel olarak çocukların psikolojik durumları, benlik algıları, bilinçaltları ve yaşadığı olaylar çizdiği resimlere de yansır. Bu da çocuk resimlerini onları tanımak için iyi bir değerlendirme yöntemi olarak kullanmamızı sağlar. Mesela çocuğunuzun resimlerinde sıklıkla canavarlara yer verdiğini farketmiş olabilirsiniz. Veya bir aile bireyini sürekli kendisinden uzak çiziyor olabilir. Bunları çoğu zaman bilinçli olarak yapmasa da aslında bir anlamları var. Bu yazımızda size çocuk resimlerini analiz etmeniz konusunda küçük ipuçları vereceğiz. Görsellerle desteklediğimiz yazımızla beraber çocuğunuzun resimleriyle karşılaştırma yapabilirsiniz.
ÇOCUĞUNUZ RESİMLERİNDE NE ANLATMAK İSTİYOR?
1)BÜYÜK VE KÜÇÜK RESİMLER
Sayfanın tamamını kaplayan çok büyük resimler:
- İç kontrol zayıflığı
- Hiperaktivite
- Dikkat dağınıklığı
- Saldırganlık belirtileri olabilirler.
Sayfada çok küçük kalan, bir kaç cm büyüklüğünde olan resimler ise;
- Ürkek
- Benlik saygısı düşük
- İçe dönük çocukların iç dünyalarını yansıtıyor olabilirler.
2)ABARTILI ÇİZİMLER
Beden kısımlarının abartılarak büyük veya küçük çizilmesi:
Baș: Zihinsel açıdan kendini yetersiz görme
Ağız: Konușma ve dil problemi, bağımlılık
Gözler: Gözbebeği olmadan çizilen resimler,görme problemi, güvensizlik ve șüphecilik
Ayaklar: Güven isteği ve kaygı
Burun: Solunum güçlüğü çekme
Kulaklar: İșitme problemi, kușku (bașkaları tarafından dinlendiğini düșünme)
Cinsel Organlar: Saldırganlık, dürtü kontrolünün zayıflığı
3)EKSİK VE UNUTULAN ÇİZGİLER
Bazı beden kısımlarının çizilmemesi veya belirgin olmaması:
Eller: Güvensizlik, çevreye uyumda güçlük
Kollar: Güvensizlik, güç ve kuvvet azlığı
Bacaklar: Çocuğun kendini desteksiz ve hareketsiz olarak algılaması
Ayaklar: Kendine güvensizlik
Burun: Benlik saygısı düșük
Ağız: İlișki kurmakta zorluk

Yukarıdaki resimde çocuğun büyük bir alanı boş bırakarak kağıdı ortasına çizdiği küçük ve silik anlatımları çocuğun kendine olan güvensizliğini yani kişiliğini ortaya koymaktadır.
4) RESİMLER BAŞKALARINA KARŞI TUTUMLAR HAKKINDA BİLGİ VERİR.
Öğretmenlerine, doktora, hemşire vb. kişilere bakış açısını anlatan resimlerdir.

Yukarıdaki resimde dayakçı bir öğretmeni anlatan bir resmi çocuğun ifadesiyle görmekteyiz.
5)AİLEDE İLETİŞİM KOPUKLUĞU VEYA PROBLEM OLDUĞUNU İFADE EDEN RESİMLER

9 yaşındaki kız çocuğu kendisini ağaçla ailenin diğer bireylerinden belirgin bir şekilde ayırmıştır. Babasının arkasını dönmüş ona baktığını sözlü olarak ifade eden bu çocuk annesi ve kardeşini tamamen farklı bir yöne doğru çizerek, onlarla olan ilişkisinin kopukluğunu, yaşadığı yalnızlık ve kıskançlık duygularını anlatmaya çalışmıştır. Çocuklar bazı aile bireylerini eksik çizerek de tepkilerini ortaya koyarlar.

“Babasını, ‘işine çok düşkün’ birisi olarak tanımlayan çocuk, aile bireylerini arka arkaya sıralanmış bir halde resmetmekle aile içi iletişimin ne denli kopuk olduğunu ifade etmeye çalışmıştır.
Çocuk resimlerinde ilginç imgelerden biri de kayık’tır. “Çocuk resimlerinde taşıtlar, özellikle yelkenliler; trafik gibi taşıtlarla ilgili konulu resimler dışında, genellikle çocukları zengin hayallere taşıyan objeler olarak algılanırlar.” Fakat kayıklar aile resmi içinde yer alıyorlarsa daha çok o aile ortamından uzaklaşma isteğini çağrıştırırlar.

9 yaşındaki erkek çocuğu aile resmi olarak, anne, baba ve kardeşini kumsalda güneşlenirken, kendisini de kayıkla denize açılırken göstermiştir. Buradaki kayık, çocuğun aile içinde ilgi ve sevgi görmediğini, kendini yalnız hissettiğini ve kardeşini kıskandığını ifade etmesi açısından anlamlıdır.

Kız çocuğunun annesi ablasını da alarak evi terk ettikten sonra yaptığı bir aile resmidir. Yaşıtlarının üzerinde çizim yapan bu çocuk aile bireylerinin benzerliklerini çok rahat bir şekilde yakalayarak oldukça gerçekçi yansıtmıştır. Sevgiyi gösteren büyük bir kalp içine yerleştirilen aile bireylerinin kıyafetleri detaylı resmedilirken yüz ifadelerindeki durgunluk yaşanan sıkıntıya dair ipuçları vermektedir. Kalbin yarısına anne ve ablası ile birlikte kendisini diğer yarısına da erkek kardeşiyle babasını yerleştiren bu çocuk annesinin yanına gitme isteğini sözlü olarak ifade etmiş ve bir süre sonra da annesinin yanına gitmiştir.

Ailesini, anne-babasının ortasında kendisini el ele tutuşmuş aynı zamanda kendi elinde balonla çizmiştir. Resmin sol tarafından güneş de umutla parlamaktadır ve kuşlar gökyüzünde uçmaktadır. Bütün bunlar çocuğun ailesine ilişkin umutlu duygularını ifade etmektedir. Özellikle olumsuz aile ortamı gibi çok hassas bir durumu yansıtan bu resimler, salt resimlerdeki biçimsel yapılara bakılarak değil, çocuğun aile içinde yaşadığı problemler bilinerek değerlendirilmiş resimlerdir. Yaşanan problemlerle resimlerde ortaya çıkan ifadelerin örtüştüğü açıktır.
6)OKUL FOBİSİ
Eğer çocukta okul fobisi varsa resimlerde aile bireyleri ağırlıklı olarak çizilir. Okul ,öğrenci resmi çizmek istemezler. Ev ve evde mutlu çocuk resimleri çizerler. Resimler saydamdır.

Okula giderken çok da istekli olmayan çocukların resimlerinde genellikle, kendilerini ve anne – babalarını bir ev içinde çizerek evde kalma isteklerini vurgularlar.
7)DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU
Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocukların, resimlerinde karmaşık figürler kullandıkları, yaşadıkları bozukluğu ve çıkarmakta zorlandıkları sesleri anımsatan şekiller çizerler.
Henüz yorum yapılmamış.